Maak je eigen Indiase aloo gobi. Deze bloemkoolcurry met aardappelen is erg lekker met naan of gele rijst.
1/2 bloemkool, in roosjes
250 g vastkokende aardappelen, geschild, in blokjes van 3 cm
125 g tomaten, ontveld, in vieren, steelaanzet en zaadjes verwijderd
150 g doperwten
1 chilipeper, gehalveerd, het zaad verwijderd, in dunne sliertjes gesneden
60 g bosuitjes, in dunne ringetjes
5-10 g verse gemberwortel, geschild, fijngehakt
5 g verse kurkuma, geraspt
1 el fijngehakte koriander
1/2 gemalen komijn
1 tl mild paprikapoeder
1/2 tl garam masala*
1/2 el panch foron*
2 dl groentenfond
30-40 ml
yoghurt
2 1/2 el olie
zout en peper, versgemalen
-
-
-
-
In een grote koekenpan olie verhitten en daarin panch foron roerbakken tot het aroma vrijkomt. De bosuitjes toevoegen en glazig fruiten. Stukjes aardappel, bloemkool roosjes en chili reepjes erbij en alles 3-4 min roerbakken op matig vuur. Op smaak brengen met kurkuma, gember, komijn, paprikapoeder, zout en peper. Nog eens 3-4 min roerbakken.
De groenten fond erbij schenken. De curry nu ca. 20 min onder regelmatig omscheppen, zachtjes laten sudderen, tot de aardappelen en bloemkool beetgaar zijn. Na ongeveer 15 min de tomaten en erwten toevoegen. De curry bestrooien met koriander.
De yoghurt erover scheppen, vervolgens de garam masala erover strooien en serveren in borden of kommen.
*Garam masala
Delicaat kruidenmengsel, meestal gemaakt van gemalen komijn, kaneel, kruidnagel, koriander en zwarte peper. Is overal kant en klaar te koop. Altijd pas aan het eind van de kooktijd toevoegen, zodat de hitte het aroma niet kan bederven.
**Panch foron
Belangrijk onderdeel van deze curry. Indiaas “vijfkruidenpoeder”. Kun je zelf samenstellen of kopen in een toko of Oosterse winkel. Het bestaat uit het zaad van mosterd, venkel, komijn, fenegriek en ui.