175 g boekweitgrutten, 30 min geweekt in 400 ml water
350 g pastinaak, zeer fijn geraspt
100 g hazelnoten, gemalen
100 g kwark, los geroerd met 2 el olie
geraspte schil van 1/2 citroen
1 tl anijszaad (of geraspte gemberwortel)
2 tl korianderzaad, fijngewreven met 2 tl zout
zachte boter
bakvorm met deksel (of dubbelgevouwen aluminiumfolie en een elastiekje) cakevorm, tulband, rijstring,
pan met deksel waar de bakvorm in past
peterselie, ter garnering
-
-
-
-
Pastinaak en het merendeel van de gemalen hazelnoten vermengen met de geweekte boekweit. Los geroerde kwark, citroenrasp, anijszaad en fijngewreven korianderzaad door elkaar roeren en dit geheel weer door het boekweitmengsel.
De bakvorm royaal invetten met zachte boter en bestrooien met het restje gemalen hazelnoten. Het pastinaak boekweitmengsel in de vorm brengen. De vorm afsluiten (met deksel of folie, 2 cm om de rand heen gevouwen, met een elastiekje vastgemaakt).
Water in de pan gieten, een paar centimeter, en de pudding erin zetten. Warm water erbij gieten tot
3 cm onder de rand van de puddingvorm. Alles aan de kook brengen (zo dat het water nét kookt). De pudding is gaar als hij midden op zeer stevig aanvoelt (kan al na 1/2 uur, maar kan ook 1 1/2 uur duren afhankelijk van de bakvorm).
De pudding in het kookwater, maar van het vuur af, nog een kwartiertje laten bijkomen. Vlak voor het serveren storten op een platte schaal.
Serveren: met een heldere groentesoep vooraf en veel bladsla erbij, en evt appel of peren compote. Ook koud erg lekker, met viili of zoete room, en een vruchtensalade.