Kruidig, bitterzoet bijgerecht
100 g kumquats
1/4 dl water
1/4 dl Grand Marnier of Cointreau
25 g rietsuiker
4 blaadjes verse salie of een mespuntje gedroogde salie
-
-
-
-
Kumquats wassen, halveren en de pitjes verwijderen. Sinaasappellikeur en de suiker in het water aan de kook brengen. Vruchtjes toevoegen en 40 min zachtjes laten koken. De vruchtjes zijn doorschijnend en het sap is stroperig geworden. Kumquats in een schaal leggen en laten afkoelen. De salie heel klein snijden en er over strooien. Lekker bij vlees, kip en bonenschotels.
Tip:
Witte kristalsuiker is geraffineerd en chemisch gebleekt. De suiker bevat nog sporen van het bleekmiddel. Ruwe rietsuiker is gedeeltelijk geraffineerd en niet gebleekt. De suiker is lichtbruin van kleur. Geheel ongeraffineerde rietsuiker heet oersuiker. Deze suiker is grijsbruin van kleur en zit vol voedingsstoffen.