Verfrissende pruimenchutney met appel en rozijnen.
500 g pruimen
1 appel
150 g ongeraffineerde suiker (oersuiker)
100 g rozijnen
2 tl vers geraspte gember of 1 tl gemberpoeder
1/2 Spaanse peper of 2 tl sambal
1 dl azijn
-
-
-
-
Fruit wassen en in stukjes snijden. Alle ingrediënten in een pan met dikke bodem langzaam al roerende aan de kook brengen. Het geheel op een laag vuur, een uur laten inkoken tot een dikke massa. Gebruik eventueel een vlamverdeler. 1 of 2 potjes met schroefdeksel uitkoken. Chutney kokend heet in de potjes doen, helemaal vullen, direct sluiten en op z’n kop laten afkoelen. Heerlijk bij een warme (rijst)maaltijd, door een salade, in soep of saus. De chutney smaakt ook heel goed bij vlees of in jus of bij een omelet op brood. Deze chutney is minstens enkele weken houdbaar.