Broccolisoep versierd door haar eigen roosjes
200 g broccoli
1/2 liter water
1 teentje knoflook
1 ui
1 klontje boter
1 scheutje slagroom
zeezout naar smaak
1/2 tl (witte) peper
een paar takjes verse tijm of een tl gedroogde tijm
olijfolie
tamari of ketjap
-
-
-
-
Stronk van de broccoli schillen met een dunschiller. Stronk tot aan de bloemhoofdjes in vieren snijden en daarna in kleine stukjes totdat de broccoli in roosjes uit elkaar valt. Stronk en roosjes apart van elkaar bewaren. Ui pellen en in stukjes snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in de boter. Broccolistronk, ui, zout, peper en water toevoegen. In ongeveer 15 min goed gaar koken. Soep pureren met een roerzeef of staafmixer. Slagroom eerst in een soepkom schenken om schiften te voorkomen. Giet er een grote soeplepel hete soep bij. Even roeren en dan aan de soep toevoegen. Blaadjes van de tijm boven de soep van hun steeltjes ritsen. Dat kan goed door je vingers of nagels van boven naar beneden langs de tijm te halen. Of voeg de gedroogde tijm toe.
Olie verwarmen. Broccoliroosjes kort bakken op een middelhoog vuur. In 2 tot 5 min zijn de roosjes glazig groen en knapperig. Vuur uit zetten. Roosjes afblussen met tamari. Soep in kommen of borden scheppen. Roosjes erop serveren.