Beroemde Griekse ovenschotel en niet voor niets. Wil je het liever vegetarisch houden? Vervang het gehakt dan door vegetarisch gehakt. Net zo lekker!
Ingrediënten voor de lagen
300 g aubergine
100 g tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
200 g aardappelen
150 g gehakt
1 laurierblad
1 el olijfolie
40 g oude kaas
vers gemalen peper
zeezout
Ingrediënten voor de bechamelsaus
1/2 kopje bloem
1/2 kopje boter
2 kopjes melk
1 ei
mespunt nootmuskaat
zeezout
Porties
4 porties
Bereidingstijd
70 minuten
Voorbereidingstijd
10 minuten
Totale tijd
80 minuten
Bereiding
Schil de aardappels en kook ze in een minuut of 10 gaar. Giet de aardappels af, laat afkoelen en snijd ze daarna in plakjes.
Snijd de aubergine in dunne plakjes en bak daarna voor enkele minuten in olie. Haal uit de pan en zet apart.
Hak de ui en knoflook fijn en roerbak samen met het gehakt in olie.
Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg, met een scheutje water, laurierblad, peper en zout toe aan het ui-gehaktmengsel. Laat ongeveer 15 minuten sudderen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak nu de bechamelsaus. Laat de boter in een pannetje smelten en roer de bloem erdoor tot het een balletje vormt. Voeg daarna al roerende de melk, wat zout en nootmuskaat toe. Zet het vuur uit. Klop de eieren los en roer dat door de saus heen. Laat iets afkoelen.
Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aardappels erin (let erop dat ze een beetje netjes liggen). Leg daarop de helft van de aubergineplakken, een beetje geraspte kaas en de gehaktsaus. Daarop komt een tweede laag aardappelen en aubergine. Maak de moussaka af door de bechamelsaus over de lagen te schenken en bestrooi met een restje geraspte kaas.
Bak de moussaka in ongeveer 40 minuten af tot er een goudbruin korstje te zien is. Een kwartiertje laten afkoelen en dan aansnijden.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.