Zelf een kerststol maken met amandelspijs? Supermakkelijk, lekker én zo weet je precies wat er in je kerststol zit.
Ingrediënten amandelspijs
150 g amandelmeel
150 g suiker
1 ei
zest (geraspte schil van 1 citroen)
Ingrediënten voor het brood
400 g tarwe- en/of speltbloem
1 zakje gedroogde gist
125 g roomboter
150 ml melk
2 eieren
20 g rietsuiker
200 g sultana rozijnen
175 g gemengde noten
1 tl kaneel
Zout
40 g amandelschaafsel
40 g gekonfijte sinaasappelen
Porties
1 brood
Bereidingstijd
2 uur 10 minuten
Voorbereidingstijd
20 min
Totale tijd
2 uur
Bereiding
Het spijs
Meng het amandelmeel met de suiker in een kom en voeg daar beetje bij beetje een los geklopt ei bij tot je echt goed "plakkend" spijs hebt. Je kunt het spijs het beste een nachtje in de koelkast laten staan, daar wordt het lekker stevig van, maar het kan ook direct gebruikt worden.
Het brood
Verwarm de melk een heel klein beetje tot lauwwarm en doe de gist en de suiker erdoorheen.
Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg de verwarmde melk toen.
Bestrooi de rand van de bloem met zout en voeg de boter toe aan het kuiltje. Meng door elkaar en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol bestrooi met bloem en laat afgedekt met plasticfolie ca 1 uur rijzen.
Wel de rozijnen, eventueel in rum en maak in een vijzel de gemengde noten kapot, niet te fijn, gewoon mooie grove stukken.
Druk het deeg plat en bestrooi met kaneel, rozijnen, gekonfijte sinaasappelen en de gemengde noten en kneed de vulling door het deeg. Laat nog een keer afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
Rol het deeg ovaal uit en bestrooid met bloem. De ene helft is nu dunner dan de andere.
Maak van het amandelspijs een mooie rol en leg het in het midden van de dunne helft. Klap de dikkere helft erover, zodat er een mooie kerststol vorm ontstaan.
Leg op de bakplaat (met bakpapier eronder) met een vochtige theedoek eroverheen en laat nog even rijzen, totdat de oven is voorverwarmd tot 180 graden.
Voordat je de stol in de oven doet, besmeer je de bovenkant helemaal met ei. Hierover strooi je het amandelschaafsel.
Mooi goudbruin bakken in ongeveer 50 minuten. Eventueel besprenkelen met poedersuiker en genieten maar!
Porties
1 brood
Bereidingstijd
2 uur 10 minuten
Voorbereidingstijd
20 min
Totale tijd
2 uur
Log in om producten aan je favorieten toe te voegen
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.