Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
Rijst
thee
Sluiten

Stamppot 1001-nacht

Arabische sprookjes lees ik vooral in de winter. Deze stamppot is daarop geïnspireerd. Lekker met een pittige jus van dadel en sinaasappel. Heerlijk op een koude dag in het najaar of winter.

  1. Stamppot 1001-nacht

Ingrediënten

  • 500 g wortelpeterselie of aardappelen
  • 1(fles)pompoen
  • 400 g kikkererwten
  • 2 el (kokos)olie
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 el ras el hanout (specerijenmengsel)
  • 2 a 3 tenen knoflook
  • 200 g feta met rozemarijn of feto (met paprika of kruiden)  
  • zout en peper naar smaak
  • 3 takjes koriander of peterselie om te garneren
  • 8 dadels,ontpit en in stukjes
  • 1 blik gehakte tomaten
  • 2 bloedsinaasappel, rasp en sap
  • 100 ml pittige groente-of paddenstoelenbouillon
  • 2 tl kaneel

Porties

4-6 porties

Bereidingstijd

50 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

50 minuten

Bereiding

  1. Schil de wortelpeterselie of de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en houd warm.
  2. Rooster de flespompoen, ontpit en in schijven gesneden, met zout, peper en komijn in 30 minuten in een oven op 180 graden.
  3. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
  4. Snijd de aubergine in blokjes, de uien en de paprika in stukken en de knoflook in plakjes.
  5. Verhit de ghee in een bakpan en fruit de ui even glazig, voeg de aubergine en de paprika erbij en na 3 minuten ook de knoflook en de ras el hanout. Roerbak nog een paar minuutjes.
  6. Roer de kikkererwten erdoor en warm alles, al omscheppend, even goed door.
  7. Snijd of brokkel de feta in stukjes.
  8. Stamp de aardappelen of de wortelpeterselie tot puree samen met de pompoen (eventueel nog een lepel boter of olie erdoor roeren voor de smeuïgheid), Kruid met zout en peper. Ik hou van een beetje grove stamppot, maar je kunt het ook tot een gladde puree stampen.
  9. Roer het aubergine-kikkererwten mengsel er door, strooi de feta en de koriander of peterselie erover. Roer de dadelreepjes, tomatenpulp, kaneel, sinaasappelrasp en het sinaasappelsap door de bouillon en kook even flink door, zodat je een dikkige saus krijgt. 
  10. Pureer eventueel met de staafmixer.

Eet er wat lamsworstjes of gehaktballetjes bij of falafel of iets dergelijks.

    Porties

    4-6 porties

    Bereidingstijd

    50 minuten

    Voorbereidingstijd

    -

    Totale tijd

    50 minuten

    Winkelmand

    Je winkelmand is leeg.

    Bestellen