Haantje uit de oven met frisse citroen en tijm. Mannenvlees is best lekker!
Ingrediënten
2 citroenen
200 g boter
15 g verse tijm
zout en peper
1 braadhaantje
200 g krieltjes
1 ui
3 teentjes knoflook
100 ml witte wijn
Porties
2 porties
Bereidingstijd
1 uur en 30 minuten oventijd
Voorbereidingstijd
25 minuten
Totale tijd
1 uur en 55 minuten
Bereiding
Verwarm de oven op 160°C.
Pers 1 citroen uit en
snijd de andere in schijfjes of partjes.
Roer de boter zacht en meng er de helft van de
tijmblaadjes, het citroensap en een theelepel zout door. Maal flink wat peper
erover en roer nog een keer door.
Probeer het vel van het haantje vanaf de nekkant
voorzichtig los te maken met je vingers of een lepel. Duw steeds met wat
tussenruimte een theelepel botermengsel onder het vel, ook aan de rugzijde. Leg
de haan dan in een ingevette braadslede of grote ovenschaal.
Schrob de krieltjes schoon en halveer grote
exemplaren. Pel de ui en snijd in grove stukken. Haal de teentjes knoflook los, je hoeft de
schilletjes er niet af te halen. Sla er gewoon met de platte kant van een mes
op om ze wat te kneuzen. Leg de krieltjes, uien en knoflook om het
haantje.
Stop er hier en daar nog wat takjes tijm bij en de rest van de
schijfjes citroen. Schenk de wijn rondom het haantje en over de
aardappeltjes.
Doe de schaal of braadslee in de oven. Laat 1 ½
uur in de oven staan. Eventueel kun je tussendoor de aardappeltjes nog even een
beetje omhusselen en de haan bedruipen met het vocht.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.