Klassieke tarte tatin met lekkere biologische appels en karamel. Lekker met vanille-ijs, room of crème fraîche.
Ingrediënten
5 appels (friszuur en stevig)
100 g suiker
100 g boter
snufje kaneel (optioneel)
1 pak bladerdeeg
Benodigdheden
taartvorm van 24 cm Ø
Porties
6-8 porties
Bereidingstijd
20 minuten
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225°C en vet een quichevorm of rond bakblik in.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Strooi de suiker in een pan met dikke bodem. Laat de suiker smelten op medium vuur zonder te roeren. Als de suiker smelt, begint het langzaam te borrelen. Daarna zie je dat de suiker op plekken bruin begint te worden. Draai dan de pan even rond (nog steeds niet roeren) zodat de gekarameliseerde delen mengen met de witte delen.
Roer de boter erdoor zodra de karamel een lichtbruine kleur heeft en zet het vuur uit. Pas op dat de karamel niet te donker wordt, dan is het verbrand en kun je overnieuw beginnen.
Schenk de karamel in de vorm en strooi er eventueel een snufje kaneel over. Leg vervolgens de partjes appel er dakpansgewijs in.
Rol de plakjes bladerdeeg tot een ronde lap en drapeer het over de appels. Duw de zijkanten van het bladerdeeg naar binnen, tussen de vorm en de appel in.
Maak een gaatje in het midden zodat de stoom eruit kan tijdens het bakken.
Bak de tarte tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.
Serveer met vanille ijs, room of crème fraîche.
Porties
6-8 porties
Bereidingstijd
20 minuten
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Log in om producten aan je favorieten toe te voegen
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.