Ingrediënten voor 4 burgers:
1 blik zwarte bonen , afgespoeld en uitgelekt in een vergiet, fijn geprakt met een vork
1/2 ei (niet vegan) of 2 el gemalen lijn en/of chiazaad vermengen met 3 el water en even laten staan
150 g paddenstoelen (ik heb kastanjechampignons gebruikt, maar een paddenstoelen mix kan ook), heel klein gesneden
1/2 rode ui, gesnipperd
1/2 worteltje in hele kleine stukjes
1 1/2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el ghee (niet vegan) of olijfolie
75 g havermout, in foodprocessor fijngemalen en 2 el niet fijngemalen havermout
1/2 flinke handvol peterselie of koriander , fijngesneden
1/2 el oregano gedroogd
1/2 tl chilipoeder of paprikapoeder
1/2 el komijnpoeder
1/2 el tamari
eventueel aardappelzetmeel of maizena
flinke draai met de pepermolen
lekkere bolletjes om de burgers op te serveren.
-
-
-
-
Meng de bonen met de havermout , het ei of het lijnzaadmengsel. Fruit de ui en de wortel tot de ui glazig is. Voeg de kleingesneden paddenstoelen en de knoflook toe en bak tot alle vocht verdwenen is en de paddenstoelen een beetje gaan karameliseren. Laat wat afkoelen en meng, met de rest van de ingrediënten, goed door elkaar in een mengkom (je kunt ook het hele zaakje in een keukenmachine, liefst met de pulsknop, mengen, maar ik houd van een wat grover geheel) en vorm burgers, als ze te slap zijn kun je nog wat maïzena of aardappelzetmeel toevoegen.
Verhit wat olie of ghee in een grote koekenpan en bak de burgers ongeveer 4 minuten aan elke kant. Leg ze met een bakspaan op een met sla of spinazie belegd broodje. Leg er nog een ui in ringen, plakjes tomaat , kiemen, avocado, plakje kaas (vegan) op, net wat je lekker vindt. Schep er tot slot een lepel (cashew)mayo en (vijgen)ketchup op.