Filters
Op de Odin-boerderij De Beersche Hoeve in het Brabantse Oostelbeers wordt dit jaar (2025) een oud boekweitras nieuw leven in geblazen. Via ouderwetse zaadveredeling wordt zo gezorgd dat het een zaadvaste soort wordt. Je kunt hier meer daarover lezen. Tijd dus om wat nieuwe recepten met boekweit te bedenken! Ik maak het vaak zo klaar: als risotto. Lekker met frisse lentegroenten en zilte zalm.
Boekweit is een veelzijdige plant (het is geen graan, het zijn de zaadjes van een plant die familie is van rabarber) die boordevol voedingsstoffen zit zoals mineralen, antioxidanten en vezels. Het bevat ook veel magnesium, dat de bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert, en het heeft een lage glycemische index, wat gunstig is voor diabetici. Bovendien biedt boekweit hoogwaardige plantaardige eiwitten en ondersteunt het de spijsvertering door zijn vezelinhoud.
In samenwerking met het lesprogramma "Food Challenge" van SVO Vakopleiding Food, dat al op ruim 20 middelbare scholen, ondersteund door meer dan 10 food en leefstijl mbo's uit de regio
aan leerlingen aangeboden wordt, bedachten we bij Odin 3 voorbeeldpokébowls ter inspiratie. Het lesprogramma is ontwikkeld om leerlingen aan te sporen om duurzame en gezonde leefstijlkeuzes te maken. De Food Challenge wordt georganiseerd en uitgevoerd door LekkerBoer samen met mbo’s en met ondersteuning van Jong Leren Eten.
De leerlingen leren over:
• het belang van gezonde, duurzame (lokale) voeding;
• de weg van voeding van grond tot de mond;
• de effecten van voedselverspilling;
• de invloed van voldoende beweging op gezondheid;
• de foodbranche en agri-food sector als mogelijke studierichting.
Kijk hier voor meer informatie!